Historiek

Jeugdkoor JEKO ontstond in 1969 in Appels en werd opgericht door Wilfried Roels. De eerste liederen waren vooral Nederlandstalig. Na het eerste lustrum werd een singeltje opgenomen. Hierop was de "Welkom" en de "Morgen" te horen, beiden gecomponeerd door "Frewiri".

In de jaren '70 nam het koor twee maal deel aan het BRT-programma "De 5 provincies" waarin het samen zong met o.a. Leen Persijn, Paul Codde, Jacob Bex en Herman Elegast. Oost-Vlaanderen won dit programma 2 maal, mede door toedoen van JEKO. Door dit initiatief kreeg het jeugdkoor nog meer naambekendheid. Ook hieruit ontstond een singel: JEKO nam samen met Leen Persijn het lied "Leven is zichzelve zijn" op.

Enkele jaren later deed het jeugdkoor mee in een liveprogramma op televisie voor de actie "Kringloop" en er werd ook meegewerkt aan een LP-opname met kinderliederen en met vertellingen van Jan Vercammen. Er volgde een uitwisselingsproject met de toenmalige zusterstad van Dendermonde: Geldrop.

Eind jaren '80 verzorgde JEKO tot 55 optredens per jaar. Trouwmissen, evenementen, eucharistievieringen en concerten volgden elkaar snel op.

Begin jaren '90 trokken de zingende leden verschillende keren naar Oostduinkerke om ook daar de missen op te luisteren en werd er meegedaan aan projecten met opvoeringen zoals 'Carmina Burana', 'West Side Story', 'Magical Musicals' en 'Reis rond de wereld in 80 dagen'. Het is ook in die tijd dat men opnieuw de studio's indook voor een cassetteopname.

Ook de laatste jaren trad het koor met verschillende bekende artiesten op. Zo werkte het in de kerstperiode jaren samen met Schatteman en Couvreur en traden ze in 2007 samen op met Voice Male. In 2011 nog gaf JEKO een concert met Margriet Hermans en in 2015 trad het op met Geena Lisa.

JEKO zag de voorbije 49 jaar verschillende dirigenten en voorzitters passeren die stuk voor stuk hun kwaliteiten toonden. Momenteel is Bart van Lijsebetten dirigent van het jeugdkoor, en probeert hij samen met voorzitter Katrien Meskens, de rest van het bestuur, de ouders en de leden zelf natuurlijk, de echte JEKOsfeer verder te zetten. Vriendschap, samenzijn en plezier beleven aan muziek staan bij dit Appelse jeugdkoor nog steeds centraal.

 

BART VAN LIJSEBETTEN, DIRIGENT

Bart Van Lijsebetten (geboren op 30 oktober 1983) begon als 7-jarige met de lessen notenleer aan de stedelijke muziekacademie van Dendermonde. Tien jaar later verwierf hij er het getuigschrift van orgel, piano, en popcombo, respectievelijk met onderscheiding, grote onderscheiding en grootste onderscheiding.

Als 12-jarige werd hij de vaste pianist van jeugdkoor JEKO uit Appels bij Dendermonde, dat al het podium mocht delen met o.a. Voice Male, Geena Lisa en Margriet Hermans, en waarvan hij sinds 2012 ook de dirigent is.

In 2000 richtte Bart samen met enkele JEKO's de kleinkunstgroep Noria op. In haar 15-jarig bestaan won Noria meerdere publieks- en juryprijzen, deed mee aan de VRT-programma's De Provincieshow en Zo Is Er Maar Eén, behaalde een 2de plaats in de DranouterRally en schopte het tot de halve finales van OostBest en de Nekkawedstrijd. De groep speelde ook 3 jaar op de Gentse Feesten.

In 2006 richtte hij, ook met enkele JEKO-vrienden, de ambianceformatie Dendermonds Bierkwartet op. Met ruim 250 optredens op de teller doorkruiste deze groep al heel Vlaanderen.

Bart leidde zichzelf op tot drummer, gitarist, percussionist en speelt ook mondharmonica. Hij studeerde aan het conservatorium van Gent voor muziekproducer en in zijn homestudio schreef en registreerde hij al heel wat nummers voor zowel JEKO, Noria als zichzelf. Zo won hij met "Baiardo", een danceversie van het Ros Beiaardlied, de publieksvoting van een radiowedstrijd.

In 2016 werd het 5-jarig bestaan gevierd van de 7-koppige coverband Please Don't Kill The Clown, waarmee Bart al grote podia zoals het Kursaal in Oostende deelde met bekende Vlaamse artiesten als Jean Bosco Safari, Gunther Neefs, Sergio en Gene Thomas.

Bart nam al meermaals de muzikale leiding in handen van amateurmusicalproducties als Aida, Het Oneindige Verhaal, Aladdin en Domino. In 2015 is hij samen met Pascal Putteman zelf beginnen schrijven aan de musical Ik Wil Je, gebaseerd op de hits van De Kreuners, die in 2017 in premiere ging, in het bijzijn van De Kreuners.