HISTORIEK

Historiek

Jeugdkoor JEKO ontstond in 1969 in Appels en werd opgericht door Wilfried Roels. De eerste liederen waren vooral Nederlandstalig. Na het eerste lustrum werd een singeltje opgenomen. Hierop was de "Welkom" en de "Morgen" te horen, beiden gecomponeerd door "Frewiri".

In de jaren '70 nam het koor twee maal deel aan het BRT-programma "De 5 provincies" waarin het samen zong met o.a. Leen Persijn, Paul Codde, Jacob Bex en Herman Elegast. Oost-Vlaanderen won dit programma 2 maal, mede door toedoen van JEKO. Door dit initiatief kreeg het jeugdkoor nog meer naambekendheid. Ook hieruit ontstond een singel: JEKO nam samen met Leen Persijn het lied "Leven is zichzelve zijn" op.

Enkele jaren later deed het jeugdkoor mee in een liveprogramma op televisie voor de actie "Kringloop" en er werd ook meegewerkt aan een LP-opname met kinderliederen en met vertellingen van Jan Vercammen. Er volgde een uitwisselingsproject met de toenmalige zusterstad van Dendermonde: Geldrop.

Eind jaren '80 verzorgde JEKO tot 55 optredens per jaar. Trouwmissen, evenementen, eucharistievieringen en concerten volgden elkaar snel op.

Begin jaren '90 trokken de zingende leden verschillende keren naar Oostduinkerke om ook daar de missen op te luisteren en werd er meegedaan aan projecten met opvoeringen zoals 'Carmina Burana', 'West Side Story', 'Magical Musicals' en 'Reis rond de wereld in 80 dagen'. Het is ook in die tijd dat men opnieuw de studio's indook voor een cassetteopname.

Ook de laatste jaren trad het koor met verschillende bekende artiesten op. Zo werkte het in de kerstperiode jaren samen met Schatteman en Couvreur en traden ze in 2007 samen op met Voice Male. In 2011 nog gaf JEKO een concert met Margriet Hermans en in 2015 trad het op met Geena Lisa.

JEKO zag de voorbije 50 jaar verschillende dirigenten en voorzitters passeren die stuk voor stuk hun kwaliteiten toonden. Momenteel is Bart van Lijsebetten dirigent van het jeugdkoor, en probeert hij samen met voorzitter Katrien Meskens, de rest van het bestuur, de ouders en de leden zelf natuurlijk, de echte JEKOsfeer verder te zetten. Vriendschap, samenzijn en plezier beleven aan muziek staan bij dit Appelse jeugdkoor nog steeds centraal.